Kaisa-kirjasto

Kaisa-kirjasto on merkittävä uusi julkinen rakennus Helsingin keskustassa. Rakennuksen 26 500 neliötä tarjoavat uuden kodin Helsingin yliopiston kirjaston yli 1,5 miljoonalle niteelle sekä tiloja palveluille.

Kirjaston suunnittelusta järjestettiin vuonna 2007 arkkitehtuurikilpailu, jonka voittivat Anttinen Oiva arkkitehdit. Voittajaehdotuksen mukaan toteutettu rakennus on Kaisaniemen uusi maamerkki. Kaarimaiset avaukset tuovat ruutumaiseen tiilijulkisivuun vaihtelua. Niiden ansiosta rakennuksella on vahva oma identiteetti. Punatiilinen julkisivu istuu kuitenkin saumattomasti ympäröivään kaupunkirakenteeseen. Kaisa-talo onnistuu olemaan yhtä aikaa omaleimainen ja ympäristöään kunnioittava.

Keskeistä rakennuksen suunnittelussa on ollut joustavuus ja muunneltavuus. Sisätiloissa katse hakeutuu vaistomaisesti ylös: ulkotilojen kaarevat muodot näkyvät myös sisätilojen muotoilussa. Näkymälinja ulottuu usean kerroksen läpi ja tuo tiloihin ilmavuutta. Alakerrassa sijaitsevat Kaisaniemen metroasema ja liiketiloja, ylhäällä tiilikaaren taakse sijoittuvat kirjaston kävijöiden ja henkilökunnan tilat.
Ylimmän kerroksen kattoterassilta avautuu kattomaisema Kruunuhakaan.

Aukioloajat: https://www.helsinki.fi/kirjasto/fi/toimipaikat/paakirjasto/