Kaupungintalon monumentaalimaalaukset

Arkkitehti Carl Ludvig Engel suunnitteli tämän komean rakennuksen, joka valmistuessaan v. 1833 sai nimekseen Hotelli Seurahuone. Se oli kaupungin ehdottomasti komein edustustila ja myös majoitustilat olivat kaupungin hienoimmat. Se toimi omana aikanaan eräänlaisena monitoimitilana, jossa kokoonnuttiin ja juhlittiin.

Hotelli Seurahuone siirtyi viime vuosisadan alkupuolelle uusiin tiloihin ja monien vaiheiden jälkeen talosta tuli Kaupungintalo ja tilat muutettiin toimistokäyttöön sopiviksi. Viime sotien jälkeen haluttiin taloon saada oma kellariravintola. Näin syntyi Kaupunginkellari, josta tuli osa kaupungin virallista edustustilaa. Kaupunginkellariin Tove Jansson maalasi v. 1947 kaksi monumentaalimaalausta, jotka aiheeltaan olivat iloisia ja värikkäitä. Maalaukset veivät ajatukset pois pula-ajan harmaudesta.

Kun kaupunki sitten 1960-70-luvuilla toteutti laajamittaiset korjaus- ja uudisrakennustyönsä tässä korttelissa ja sisäpihalle nousi Aarno Ruusuvuoren piirtämä uudisrakennus, purettiin Kaupunginkellari, jonka paikalla nykyään sijaitsee parkkihalli. Tove Janssonin hienot monumentaalimaalaukset siirrettiin ruotsinkielisen Arbiksen ala-aulaan, jossa niitä voi käydä ihailemassa.