Löyly

Idea yleisestä saunasta Hernesaaressa tuli Helsingin kaupungilta ja suunnittelu alkoi jo vuoden 2011 alussa. Monien vaiheiden jälkeen rakennuttajaksi tuli Antero Vartia ja Jasper Pääkkönen ja rakennustyöt saatiin valmiiksi kesällä 2016.

Hernesaarenranta on osa pääkaupungin rantoja kiertävää Helsinki-puistoa. Koska viheralueita ei halutta katkaista rakennus suunniteltiin mahdollisimman kapeaksi. Samalla rakennus piti jättää mahdollisimman matalaksi jottei taakse rakennettavien asuinrakennusten merimaisemat peity. Tavanomaisen rakennuksen sijaan Löyly on pikemminkin keinotekoinen maastonmuoto ja osa maisemaa. Kun puinen rakennus ajan myötä harmaantuu, se on kuin kallioluoto rannalla.

Löylyn kaikki kolme saunaa ovat puulämmitteisiä: jatkuvalämmitteinen sauna, kertalämmitteinen sauna ja Helsingin ainoa yleisölle avoin savusauna. Yhdellä käynnillä voi kokea kaikki perinteiset löylytyypit. Lämpimiä tiloja suojaa vapaamuotoinen puinen ”hulmu”. Lämpökäsitellystä männystä tehty veistoksellinen rakenne ei ole koriste, vaan se toimii kuin sälekaihdin ja tarjoaa näkösuojaa saunoille peittämättä merinäköalaa sisältä ulos. Lämpimän rakennusmassan ja hulmun väliin jää suojaisia ulkotiloja, joissa voi vilvoitella saunomisen lomassa.