Suihkulähdeveistos Leikki II / Aallottaria

Tove Janssonin isä Viktor Jansson (1887-1958) kuuluu huomattaviin 1900-luvun alkupuolen suomalaisiin kuvanveistäjin. Vuoden 1918 sisällissotaan Jansson osallistui valkoisten puolella. Sodan jälkeen voittanut osapuoli alkoi nopeasti pystyttää sankaripatsaita, ja Viktor Jansson sai tehtäväkseen niistä monia. Tampereen ja Lahden vapaudenpatsaat kuuluvatkin hänen tuotantonsa huomattavimpiin töihin.

Viktor Janssonin lempiaiheita olivat allegoriset, alastomat ja eroottissävyiset naishahmot sekä pienikokoiset, humorististiset suihkulähdeveistokset, joiden aiheina ovat usein kalat, lapset ja merenneidot. Naisveistoksista tunnetuin on Kaisaniemen puistossa sijaitseva Convolvulus, joka luetaan yleisesti 1930-luvun suomalaisen veistotaiteen parhaimmistoon.

Suihkulähdeveistos Leikki II, toiselta nimeltään Aallottaria, kuvaa kahden merenneidon leikkiä kalan kanssa. Veistoksen muotokieli on eleganttia klassismia, ja vauhdikasta liikettä korostaa kaaressa suihkuava vesi. Suuremman kalanpyrstöisen merenneidon mallina on ollut tytär Tove.