Varma Salmisaaren toimistotalo

Rakennuspaikka Suomen vilkkaimman liikenneväylän tuntumassa lienee maan näkyvimpiä. Se on myös osa pääkaupungin merijulkisivua. Rinnallaan voimalaitos, satama, viinatehdas – vanhan tiilisen teollisuusmiljöön suuripiirteinen ja karhea ”tekemisen meininki” sopi kohteen suunnittelleelle arkkitehti Tuomo Siitoselle osviitaksi myös nykypäivän työmiljööseen. Se muodosti inspiroivan ajallisen kerrostuman joka puuttuu uusista ”Business Parkeista”.

Kaukonäkymissä rakennus tuli suhteuttaa kahteen voimakkaaseen makroteemaan: Länsiväylän vaakalinjoihin ja rantaviivan horisontaaliin. Siksi poikittaisten toimistorunkojen päädyt on artikuloitu ryhdikkäiksi tiilitorneiksi toimimaan samassa mittakaavassa länsiväylän sillan kanssa.
Vaakasuoran merenpinnan suhteen on pyritty luomaan jännitettä rantaviivan ylle kurkottavalla ylöspäin porrastuvalla kuutiomaisella tiilivolyymilla.

Rakennus katsoo merelle kaikkien käyttäjien yhteistilan, ravintolan ulkoterassin ”ikkunasta”. ”Ikkunalaudalle” tilasi Varma professori Kimmo Pyyköltä teräsveistoksen, joka kaartuu ulkoauditorion ylle. Ulkoauditorio työntyy suurena paikalla muurattuna tiilisenä pallopintana erkkeriksi rantajulkisivuun.

Työntekijöiden parkkipaikka jää uusien toimistokortteleiden muodostaman toritason alle. Sisääntuloaulan rajaamaan erilliseen rantanappulaan sijoittuvat vierailijoiden tilat, neuvotteluhuoneet ja neljännessä kerroksessa sauna.

Asemakaavan määrittelemä tiili sopi hyvin vakuutusyhtiön julkiseen kuvaan ja paikan ankariin olosuhteisiin. Se määritteli koko kompleksissa noudatettavan väriskaalan. Niinpä muitakin koeteltuja perusmateriaaleja on käytetty oman itsensä värisinä. Sisällä rakennuksessa tiilen vastaparina on vaalea puu, tässä tapauksessa kaikkialla saarni. Sama linja jatkuu myös Yrjö Wiherheimon sisustuksissa.

Suuripiirteisen teollisuusympäristön vastapainona pyrittiin rakennuksen sisällä tarjoamaan vaihtelevia näkymiä ja pientä mittakaavaa. Tavoitteena oli myös, että kaikkialla missä käyttäjä koskettaa rakennusta, kosketus olisi lämmin puumateriaalin ansiosta.