Aalto Yliopiston metroasema

Arkkitehtitoimisto ALA ja Arkkitehtitoimisto Esa Piirosen

Otaniementie 12, 02150 Espoo

Länsimetron asemien arkkitehtisuunnittelun tavoitteena on ollut tunnistettavan, oman identiteetin luominen asemille sekä kaupunkikuvan että sisätilojen tasolla.

Arkkitehtitoimisto ALA:n ja Arkkitehtitoimisto Esa Piirosen suunnittelema Aalto-yliopiston metroasema on yliopiston Otaniemen kampusalueen ytimessä. Sen pääsisäänkäynti aukeaa suoraan kohti Alvar Aallon suunnittelemaa vanhaa Teknillisen korkeakoulun päärakennusta. Aalto-yliopiston asema erottuu Länsimetron muista asemista muun muassa materiaaleillaan. Paletissa on vältetty kiiltoa ja pyritty aitouden tunteeseen. Cor-ten-alakatto yhdistää kaikkia aseman yleisötiloja ja sitoutuu sävyltään punatiiliseen kampusympäristöön. Alakatto jatkuu yhtenäisesti taitteisena pääsisäänkäynniltä alas laiturille ja edelleen ylös aseman toiselle sisäänkäynnille Tietotielle. Maanpäällisten osien materiaaleihin kuuluvat tummaksi patinoitu kupariverhous, harmaa graniitti ja cor-ten-levyt.

Sisäänkäyntipaviljongit ovat rakenteellisesti origamimaisen keveitä. Pääsisäänkäynnin liukuporraskuilun päätteenä on kolmion muotoinen vino lasiseinä. Otaniemen vanhan kartanon lehmuskujan lehvästöt näkyvät sen läpi taivasta vasten laiturille asti.