Baana

Loci Maisema-arkkitehdit Oy

Baana, 00100

Baana on Helsingin ydinkeskustan vanhaan satamaratakuiluun vuonna 2012 valmistunut jalankulun ja pyöräilyn yhteys sekä monipuolinen julkinen ulkotila.

Vuonna 1894 valmistunut satamarata rakennettiin kaupungin laidalle avokallioiselle ja soiselle alueelle. Nykyisen Töölön kohdalla se louhittiin kallioon syväksi ja kapeaksi kuiluksi – viilloksi, joka edelleen näyttää vanhan kaupungin rajan kaupunkirakenteessa. Satamaradan toiminta junaratana päättyi vuonna 2008 ja Helsingin kaupunki päätti muuttaa 1,3 kilometrin pituisen rataosuuden elämykselliseksi kevyen liikenteen väyläksi Ruoholahden ja Töölönlahden välille.

Baanan suunnittelun yhtenä päätavoitteena on ollut kunnioittaa Helsingin historiaa ja säilyttää satamaradan alkuperäinen identiteetti, eli rouhea ja yksinkertainen tila kulkuyhteytenä. Tänä päivänä Baana on merkittävä poikittaisyhteys, jolla on yli miljoona käyttäjää vuosittain. Se on yksi harvoista ei-kaupallisista tiloista, jonka kautta jokainen kaupunkilainen ja vierailija on vapaa kulkemaan kantakaupungin läpi, pysähtymättä.

Tervetuloa tutustumaan Krista Muurisen johdolla!