Harakan taiteilijatalo

Harakan Taiteilijatalo, 00140 Helsinki

Harakan Taiteilijatalo sijaitsee Harakan saarella Helsingissä. Entinen armeijan saari on nykyisin suurelta osin luonnonsuojelualuetta ja siellä toimii Taiteilijatalon lisäksi Luontokeskus. Saarta hallinnoi Helsingin kaupunki.

Harakan saaren museoitu päärakennus, 1929 valmistunut armeijan kemian laboratorio, on ollut vuodesta 1989 lähtien taiteilijoiden ateljeekäytössä. Kulttuurihistoriaa henkivässä Taiteilijatalossa on 30 työhuonetta, joissa työskentelee eri taidealojen ammattilaisia; kuvataiteilijoita, kuvittajia, valokuvaajia, liikkuvan kuvan tekijöitä, esitys- ja performanssitaiteilijoita, muotoilijoita, sarjakuvantekijöitä sekä koru-, tekstiili- ja ympäristötaiteilijoita.

Taiteilijayhteisön jäsenten suhde maisemaan rakentuu sisältä päin, meren äärellä työskentelyn kautta. Taiteilijoille Harakan saari on paitsi inspiraation lähde ja runollinen teema, myös todellinen paikka arkisine ongelmineen ja oikkuineen.

Kierroksella tutustutaan Harakan saaren eri rakennuksiin, galleria Lennättimeen, valleissa sijaitseviin vanhoihin ruutivarastoihin eli kasematteihin sekä hiukan myös saaren kauniiseen luontoon luontopolkua kulkien. Oppaana toimii taiteilija Sirkku Ala-Harja, jonka ateljeessa ja näyttelyssä vieraillaan myös kierroksen aikana.

Saareen liikennöi yhteysalus, jonka aikataulut ja tiedot löytyvät Merenkävijöiden sivuilta: https://www.merenkavijat.fi/yhteysveneen-aikataulut.html

Kuvat: Sirkku Ala-Harja