Kävelykierros: Else Aropaltion Lauttasaari

Else Aropaltio

Lauttasaari

Kävelemme Lauttasaaressa tutustumassa arkkitehti Else Aropaltion tuotantoon Isokaarelta Gyldénintielle. Matka ei ole pitkä, mutta sille mahtuu hyvä kattaus Aropaltion tuotantoa.
Oppaana toimii arkkitehti, tietokirjailija Esa Laaksonen.

Aropaltio on huonosti tunnettu, mutta asuntosuunnittelun saralla poikkeuksellisen kiinnostava arkkitehti – ei ainoastaan sukupuolensa ja laajan tuotantonsa ansiosta, vaan myös osana sodan jälkeistä asuntorakentamisen kenttää. Hän toteutti miehensä Paavo Aropaltion rakennusliikkeen rakentamia asuinrakennuksia, ja osallistui merkittävällä tavalla jälleenrakentamiskauden suomalaisen asunto- ja aravarakentamisen arkkitehtuurin kehittämiseen.

Aropaltion suunnittelemien rakennusten asunnot ovat käytännöllisiä, oikealla tavalla tarkkaan mitoitettuja ja asuttavia. Sodan jälkeen oli erittäin poikkeuksellista, että naisarkkitehti perusti oman, itse johtamansa suunnittelutoimiston. Aropaltio työskenteli koko ajan käytännössä vain yhden avustajan kanssa, mutta oli nykypäivänkin mukaisesti hyvin tuottelias: hänen työluettelonsa käsittää noin 50 rakennusta Helsingissä, pääasiassa Lauttasaaressa, jossa on mm. usean rakennuksen ryhmät Isokaarella. Jo ennen sotaa toteutettiin ensimmäiset, arkkitehti Birger Brunilan asemakaavan mukaiset Otavantien edelleenkin kaupunkikuvassa näkyvät korkeat keltaiset asuntorakennukset.
Aropaltio oli myös alaa seuraava ja aktiivinen järjestöihminen, joka matkusti tutustumaan arkkitehtuuriin Keski-Eurooppaan ja toimi naisarkkitehtien järjestö Architectan parissa.

Esa Laaksosen teos ”Else Aropaltio – arjen arkkitehti” ilmestyi vuonna 2020. Kirja on runsaasti kuvitettu arkistoista löydetyillä historiallisilla kuvilla, mutta teosta varten on kuvattu myös runsaasti uutta kuvamateriaalia. Kuvat ja teksti kertovat tarinan siitä, miten Lauttasaari, Herttoniemi ja Helsinki rakentuivat 1930- luvun lopulta 1960- luvulle. Aiemmin Laaksonen on toiminut mm. Arkkitehti-lehden päätoimittajana ja Alvar Aalto-akatemian johtajana.

Kuvat 1 &2: Arkkitehtuurimuseo
Kuvat 3-4: Esa Laaksonen
Ilmakuva: Aaro Artto