Open House Kerava: Keravan vankila

Lahdentie 711, 04200 Kerava

Vankeinhoidon ylihallitus perusti Keravalle 1800-luvun lopussa kasvatuslaitoksen pahantapaisille 7-14 vuotiaille nuorille pojille. Se sai komean, kolmikerroksisen punertavan päärakennuksen 1890. Tilantarve kasvoi ja mm. 1908-1912 arkkitehti Hugo Lindberg suunnitteli useita jugendtyylisiä lisärakennuksia, joista erityisen upea on vankilan kirkko.

Kasvatuslaitos oli hyvin omavarainen ja sen sijainti oli tarkkaan harkittu. Siihen aikaan matka Helsinkiin kesti yhden päivän, jonka katsottiin olevan riittävä etäisyys suureen kaupunkiin. Pojat työskentelivät pelloilla sekä navetoissa ja huolehtivat rakennuksen ympäristön siisteydestä. Kasvatuslaitoksessa toimi myös koulu. Kasvatuslaitos muuttui vankilaksi 1930 luvulla, jolloin rakennukseen lisättiin myös Itäsiipi. Tällöin sinne asutettiin myös aikuisia vaikkakin muutoin toiminta pysyi työtoiminnan osalta hyvin samantyyppisenä kuin kasvatuslaitoksenkin aikaan.

Vankilarakennus suljettiin loppuvuodesta 2016 ja loputkin vangit asutettiin Etelä-Suomen alueen muihin vankiloihin. Alueella toimii nykyään vain avovankila työllistäen vangit kuitenkin koko vankila-alueelle.