Kirkkonummen pääkirjasto Fyyri

JKMM Arkkitehdit

Kirkkotori 1, 02400 Kirkkonummi

Viime vuonna filosofi Esa Saarinen valitsi vuoden 2021 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi JKMM Arkkitehtien suunnitteleman, vuonna 2020 valmistuneen Kirkkonummen pääkirjaston. Vanhaa rakennusta ei purettu, vaan uusi rakennus nielaisi sisäänsä 1982 valmistuneen arkkitehti Ola Hanssonin suunnitteleman kirjastotalon. Pääsuunnittelijana hankkeessa toimi Teemu Kurkela, projektiarkkitehtina Jukka Mäkinen ja vastaavana sisustusarkkitehtina Tiina Rytkönen.

JKMM Arkkitehdit on saanut olla mukana monissa uuden sukupolven kirjastohankkeissa: Turun kirjasto, Seinäjoen kirjasto, Harald Herlin Learning Center ja nyt Kirkkonummen kirjasto.

”Suomalaiset kirjastot edustavat onnellisuuden infrastruktuuria, jota on arkkitehtina ollut etuoikeus olla rakentamassa. Kirjastolaitosta on rakennettu yli sata vuotta ja yhä se uudistuu vuosikymmenen välein”, pääsuunnittelija Kurkela sanoi Finlandia-palkinnon yhteydessä.

Fyyrin pääsisäänkäynti on Suomen toisen keskiaikaisen maantien, Kuninkaantien, mutkassa. Kirjaston suunnittelussa erityisen inspiroivaa olikin sen historiaa henkivä sijainti. Kuten projektiarkkitehti Mäkinen kuvailee: ”On ollut hienoa olla suunnittelemassa Kirkkonummen uudistuvaa keskustaa ja tulevaisuutta. Kirjaston paikka julkisena rakennuksena torin ja keskiaikaisen kirkon rinnalla on ainutlaatuinen. Jos kirkko on yhteisön sydän, niin kirjasto on sen aivot.”

Tervetuloa tutustumaan Fyyriin projektiarkkitehti Mäkisen johdolla!