Leiviskä: Vallilan kirjasto & päiväkoti Runo

Juha Leiviskä

Päijänteentie 5, 00550 Helsinki

Akateemikko Juha Leiviskän suunnittelema kirjasto vuodelta 1991 on osa Vallilan korttelitaloa, johon kuuluu myös päiväkoti Runo ja asuinrakennus. Kirjasto on hieno esimerkki Leiviskän arkkitehtuurista ja puurakentamisesta suomalaisen modernismin hengessä. Kauniin ja toimivan kirjaston sisätiloja on uusittu vuonna 2008 akateemikon valvonnassa.

Kirjaston ja päiväkodin tilat avautuvat pienimittaisina ja vapaina sisäpihalle, tärkeimpään ”sisätilaan”; ulkopuolisen hahmon ja mittakaavan on sanellut ympäristö.

Vanhan Puu-Vallilan, joka pääosin rakennettiin 1910-luvulla, asuinkortteleita reunustavat yleensä kaksikerroksiset puutalot; kortteleiden sisäosat ovat vehreitä puutarhoja, usein täynnä suuria puita. Juuri tässä osassa Vallilaa vanhoja rakennuksia on purettu paljon, ja uudet rakennukset yrittivät osaltaan palauttaa alueelle sen alkuperäisen luonteen. Katujen puolelta rakennukset suorine seinineen ovat moderni vastine entisille puutaloille.

Kierros on osa Open House Helsingin ja Archinfon vuosittain valitsemaa teema-arkkitehti sarjaa. Tänä vuonna teema-arkkitehti on Juha Leiviskä.

Juha Ilmari Leiviskä (17. maaliskuuta 1936 Helsinki) on suomalainen arkkitehti, muotoilija ja akateemikko. Häntä pidetään Suomen nykyarkkitehdeista kansainvälisesti tunnetuimpana.

Katso video Juha Leiviskästä ja hänen tuotannostaan tästä