Svenska Teatern

Tove Janssonin käsikirjoittama ja Vivica Bandlerin ohjaama maailman ensimmäinen Muumi-näytelmä Mumintrollet och kometen, sai ensi-iltansa loppuvuodesta 1949 Svenska Teaternissa. Näytelmä pohjautui muutama vuosi aiemmin ilmestyneeseen Muumipeikko ja pyrstötähti -kirjaan.

Kun näytelmän tekoa suunniteltiin 1948, se sai teatterissa osakseen vastustelua ja viivytystä, koska näytelmää pidettiin outona ja erikoisena. Vivica ja Tove tekivät dramaturgisia korjauksia käsikirjoitukseen, ja Tove vastasi myös puvustuksesta ja lavastuksesta. Ensi-ilta onnistui mainiosti. Näytelmä sai kiittävää palautetta, ja sitä on myöhemmin esitetty myös suomeksi.

Helsingin ensimmäinen, arkkitehti Carl Ludvig Engelin suunnittelema teatterirakennus valmistui 1827. Se sijaitsi keskellä Esplanadipuistoa hieman nykyistä idempänä. Teatterilla ei ollut omaa, vakituista näyttelijäkuntaa, mutta Helsingissä vieraili useita teatteriryhmiä.

Teatterissa käynnistä tuli nopeasti suosittu ajanviete, ja uusi teatterirakennus, joka sijaitsi nykyisen teatterin paikalla, vihittiin käyttöön vuonna 1860. Kolme vuotta myöhemmin rakennus tuhoutui tulipalossa, ja vuonna 1866 tilalle valmistui rakennus, joka sai nimen NyaTeatern eli Uusi teatteri. Kun suomenkielinen teatteri perustettiin vuonna 1872, Nya Teaternista tuli Svenska Teatern.

Svenska Teaternin nykyinen ulkoasu on perua 1930-luvun laajennustöistä, jotka toteutettiin Eero Saarisen ja Jarl Eklundin johdolla. Sisätilojen perusteellinen korjaustyö valmistui 2012.