Open House Helsinki 2024

Open House Helsinki avaa jälleen ovet kaupungin kiehtovimpiin kohteisiin, jonne yleisöllä ei yleensä ole pääsyä. Edellisvuosina nopeasti loppuunvarattuja yleisökierroksia on tälle vuodelle lisätty ja osallistujamääriä kasvatettu. Torstaista sunnuntaihin 16.–19.5. järjestettävän tapahtuman teemoja ovat uusiokäyttö ja aluesuunnittelu.

“Ilmasto- ja resurssikriisin aikana rakennusten korjaaminen ja muuntaminen ovat nousseet entistäkin ajankohtaisemmiksi aiheiksi. Nykytiedon valossa olemassa olevan rakennuskannan pitkäaikainen käyttö ja ylläpito on keskeinen tapa hillitä ilmastonmuutosta, luonnonvarojen kulutusta ja jätteen syntymistä.” 

Hella Hernberg, arkkitehti, taiteen tohtori

Tämän vuoden tapahtuma jatkaa viime vuoden Re-use-teemaa ja laajentaa sitä erityisesti aluesuunnittelun näkökulmasta. Ohjelmassa keskitytään kaupunginosiin, joissa eri aikakausien kerrostumat täydentävät toisiaan. Teema-arkkitehdeiksi on valittu Kruunuvuorenrannan hankkeessa projektipäällikkönä työskennellyt Riitta Jalkanen sekä Katajanokan itäosan uuden asuinalueen suunnittelussa läpimurtonsa tehnyt Mikael Sundman. Tänä vuonna järjestetään myös aluesuunnittelun näkökulmaa avaavia opastettuja kävelykierroksia Kruunuvuorenrantaan ja Katajanokalle.

Luvassa on myös ajankohtainen Helsingin ydinalueiden tulevaisuutta käsittelevä Weekly Talks -keskustelutilaisuus. Keskustan elinvoima -paneelikeskustelussa esitetään monipuolisia asiantuntijapuheenvuoroja koskien ydinkeskustan identiteettiä, vetovoimaa ja kehittämistä. Keskustelutilaisuus järjestetään lauantaina 18.5. Allas Sea Poolin kokoustila Helsingissä. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Helsinki Design Weeklyn (Luovi Productions) kanssa.

Open House Helsingin uusi yhteistyökumppani tänä vuonna on Arkkitehtuurin ja muotoilun päivät. Vuosaaren teemakierroksilla pääseekin tutustumaan jo etukäteen ArkMuoto 2024 -tapahtuman aiheisiin. Lisätietoja arkkitehtuurin ja muotoilun alojen keskeisten toimijoiden järjestämästä  ArkMuoto-tapahtumasta löytyy täältä.

Tarkempi Open House Helsinki -ohjelma ja aikataulut ilmoittautumisineen löytyvät ohjelmasivuilta.