Kävelykierros: Kruunuvuorenranta

Helsingin kaupunki kaupunkiympäristön toimiala, Kruunuvuorenrantaprojekti/ Riitta Jalkanen, Tyko Saarikko + projektiryhmä

2012- 2030

Laajasalo 00590, Helsinki

To 16.5 klo 16 ja 18
Pe 17.5 klo 16 ja 18

ALKAMISPAIKKA

Öljysäiliö 468 valotaideteoksen sisäänkäynnin edessä.

KIERROKSEN KESTO

45 min

TIETOA

Max. 40 henkeä

ESTEETTÖMYYS

Kierros on esteetön.

ESITTELIJÄT

Riitta Jakanen, arkkitehti, NRT arkkitehdit, AFKS arkkitehdit

Kruunuvuorenranta sijaitsee Laajasalon länsirannalla vastapäätä Helsingin keskustaa. Alueen valmistuttua vuonna 2030 siellä asuu 13 000 asukasta, alueesta on nyt rakennettu noin puolet. Keskustasta kulkee Kruunuvuorenrantaan vesibussi, vuonna 2027 valmistuu joukkoliikennettä, polkupyöräilyä ja jalankulkua palveleva silta.

Alueelta avautuu näkymiä keskustaan, Suomenlinnaan ja merelle. Hienot luontoalueet ja kartanopuistot ovat houkutellee helsinkiläisiä kesänviettoon jo 1800-luvulla. Alueella sijainnut öljysatama oli lähes sata vuotta osa Helsingin näkyvää historiaa.

Kruunuvuorenrantaan rakennetaan erilaisia asuinympäristöjä ja -rakennuksia myös kaupunkipientaloja sekä kaupallisia ja julkisia palveluja. Pohjoisessa rakentaminen ulottuu Kruunuvuoren rinteeseen, eteläisimmät korttelit ovat kanavien erottamilla Koirasaarilla. Haakoninlahden rantaa reunustaa laiturimainen ratabulevardi, jonne sijottuu kahvila- ja ravintolapalveluja.

Muistona Kruunuvuorenrannan teollisuushistoriasta alueella säilyy 2 suurta öljysäiliöitä, sataman lastauslaitureita sekä pienempiä rakenteita. Säiliö 468 on toteutettu keskustaan näkyväksi suureksi valotaideteokseksi. Se on saanut lukuisia kansainvälisiä palkintoja. Säiliötä käytetään erilaisiin tapahtumiin ja juhliin. Alueen historian helsinkiläisten kesänviettopaikkana pyritään jatkamaan tarjoamalla luontoon ja mereen liittyviä viorkistyspalveluja. Vene- ja ratikkayhteyden päässä keskustasta on vaihtelevia kävelyreittejä merellisessä luonnossa mm. jylhän Kruunuvuoren alueella. Stansvikin kartano tarjoaa erilaisia virkistyspalveluja. Kahta nykyistä mökkikylää täydentää Pitkäluodolle rakennettava uusi mökkikylä. Eteläiseen lahdenpoukamaan tulee uimaranta ja kanottikeskus. Rantasaunoja rakennetaan sekä asukkaiden, että vierailijoiden käyttöön.