Kiasma

Mannerheiminaukio 2, 00100 Helsinki

Nykytaiteen museo Kiasman rakennuksen on suunnitellut yhdysvaltalainen arkkitehti Steven Holl. Hänen ehdotuksensa Chiasma voitti nykytaiteen museon arkkitehtuurikilpailun vuonna 1993 ja valittiin toteutettavaksi kaikkiaan 516 kilpailutyön joukosta. Kiasma avattiin yleisölle 30.5.1998.

Kiasmassa on viisi yleisölle avointa kerrosta, joita yhdistävät rampit, portaat ja hissit. Näyttelytilojen lisäksi rakennukseen kuuluu muun muassa Kiasma-teatteri, kirjasto, ravintola ja museokauppa. Kiasman kokonaispinta-ala on noin 12 000 m2, joista museotiloja on 9100 m2.

Valo on Kiasma-rakennuksen tärkeä rakennusaine. Arkkitehti Steven Hollia kiehtoi suomalainen luonnonvalo, joka on erilaista aina vuoden- ja vuorokaudenajasta riippuen. Kiasman pinnat ja muodot on suunniteltu valoa ajatellen, ja rakennus muuttuu valaistuksen mukaan. Myös Kiasman sisätilojen valaistus mukailee luonnonvaloa.

Kiasman tilojen mitoitus perustuu ihmiskehoon. Perusmittana on ihmisen katseen korkeudeksi ajateltu 165 cm. Suurin osa rakennuksen mitoista, kuten tilojen korkeudet ja leveydet sekä oviaukkojen suhde seiniin, ovat tähän lukuun perustuvia kultaisen leikkauksen kerrannaisia.

Sana kiasma tulee kreikan kielestä ja tarkoittaa esimerkiksi hermojen risteyskohtaa sekä vastinkromosomien kietoutumista toisiinsa. Risteykset ja kiertymät kuuluvat myös Kiasman arkkitehtuuriin. Idea näkyy esimerkiksi museon aulassa, jossa kaksi korkeaa betoniseinää kohtaa ja lävistää toisensa. Eri tavoin kiertyvät portaikot ja rampit vievät kerroksesta toiseen.