Länsiterminaali

PES-Arkkitehdit

Länsiterminaali 2, Tyynenmerenkatu 8, 00220 Helsinki

Länsisatamaan helmikuussa 2017 valmistunut matkustajaterminaali on vasta toinen alun perin laivaterminaaliksi suunniteltu rakennus Helsingissä. Uusi terminaali rakennettiin kasvavan Helsingin ja Tallinnan välisen lauttaliikenteen tarpeisiin ja maamerkiksi Jätkäsaaren uuteen kaupunkikuvaan. Länsiterminaali palvelee 6-7 miljoonaa matkustajaa vuodessa.

Melko ahtaan tontin tila on käytetty tehokkaasti sijoittamalla terminaalirakennus kahden laivapaikan väliin. Maantason sisäänkäyntikerros on kompakti, jotta laiturialueelle jää tilaa aluksiin jonottaville autoille. Odotushalli on nostettu 10 m korkeudelle, jolloin ajoneuvoliikenne pääsee kulkemaan sujuvasti rakennuksen ali.

Toisen kerroksen odotusaula ravintolapalveluineen on avara, hangaarimainen tila, jonka korkean lasiseinän kautta avautuu laaja näköala merelle ja laivoille. Matkustajat voivat ihailla merinäkymää kesäisin myös sen edustaa kiertävältä terassilta. Hallin enimmillään yhdeksän metrin korkuinen sisäkatto on lämpökäsiteltyä mäntyrimaa.