Lauttasaaren kirkko

Alkuperäinen rakennus: Arkkitehtisuunnittelu: Marja ja Keijo Petäjä, Sisustus- ja valaistussuunnittelu: Annikki ja Ilmari Tapiovaara; Peruskorjaus: Arkkitehti- ja pääsuunnittelu: Verstas Arkkitehdit Oy, vastaava arkkitehtisuunnittelija Riina Palva, arkkitehti SAFA, pääsuunnittelija Anna Puisto, arkkitehti SAFA, projektiarkkitehdit Irma Verhe, arkkitehti SAFA / Tuula Mäkiniemi, arkkitehti SAFA Pihasuunnittelu: Loci maisema-arkkitehdit Oy Vastaava maisema-arkkitehti: Pia Kuusiniemi

1958

Myllykallionrinne 1, 00200, Helsinki

To 16.5 klo 16

KIERROKSEN KESTO

30-45 min.

ALKAMISPAIKKA

Lauttasaaren kirkon eteläsiiven pääsisäänkäynti.

TIETOA

Vierailijamäärä max. 50 henkilöä.

ESTEETTÖMYYS

Kyllä. Esteetön yhteys pääovelle kulkee Lahnalahden puistosta Isokaaren puoleista polkua, ulkoportaikon eteläpuolelta. Valtaosaan tiloista on esteetön pääsy esimerkiksi pyörätuolilla, mutta tilassa on kynnyksiä. Alttarille ei pääse esteettä. Kirkon pääovella on ramppi, samoin seurakuntasalin ovella ja B-rapun ovella. Tiloissa on 2 esteetöntä WC-tilaa, yksi eteläsiivessä ja yksi pohjoissiivessä. Rakennuksessa on 2 hissiä, yksi eteläsiivessä ja yksi pohjoissiivessä.

ESITTELIJÄT

Riina Palva, Arkkitehti SAFA, perustajaosakas, Verstas Arkkitehdit Oy

Lauttasaaren kirkko on Helsingin suurin kirkkorakennus sekä yksi suomalaisen modernin kirkkoarkkitehtuurin merkkiteoksia. Vuonna 1958 valmistuneen kirkon ovat suunnitelleet arkkitehdit Marja ja Keijo Petäjä, ja se on suojeltu kirkkolailla. Kirkon sisustus, valaistus ja kirkollinen esineistö ovat aikakauden merkittävimpien sisustusarkkitehtien Annikki ja Ilmari Tapiovaaran suunnittelema kokonaisuus.

Verstas arkkitehtien suunnittelemassa peruskorjauksessa pyrittiin muuttamaan rakennuksen alkuperäistä ulkoasua mahdollisimman vähän. Rakennuksen ilmanvaihto ja sähkölaitteistot uusittiin. Esitystekniikkaa ja valaisimia nykyaikaistettiin. Myös kirkon tiloja kehitettiin. Kerhosiipeen suunniteltiin tilat musiikkiopistolle ja päiväkodille, ja partiolaisten tilat siirrettiin kryptaan. Kirkkokahvilalle rakennettiin laajennus ja uusi keittiö. Kerhotiloille järjestettiin sisäyhteys kirkkokahvioon ja seurakuntasaliin. Lopputuloksena syntyivät paremmin toimivat tilat paikallisen yhteisön käyttöön.

Lauttasaaren kirkon peruskorjaus on esimerkki rakennuksen historiaa kunnioittavasta, jälkensä häivyttävästä korjausrakentamisesta. Samalla se näyttää, miten vaikeassa taloustilanteessa kamppailevien seurakuntien tiloja on mahdollista kehittää nykypäivän tarpeisiin vastaaviksi, monipuolisiksi julkisiksi rakennuksiksi.