Tervetuloa tutustumaan yhdessä Merihaan paikoitushalleihin ja asuinalueeseen kokonaisuutena! Merihaka tunnetaan hallitsevasta betonisesta siluetistaan Hakaniemen rannassa ja on tärkeä esimerkki 1970-luvun kaupunkirakentamisesta Helsingissä.
Aikakauden arkkitehtien tavoitteena oli luoda systeemirakenne, jonka kansitasolla on sosiaalista kaupunkitilaa. Tästä syystä tätä häiritsevä autoliikenne rajattiin erilleen kannen avulla, autot jätettiin maantasolle ja jalankulku niiden yläpuolella.
Kuitenkin myös alamaailma ja siihen liittyvät paikoitushallit ovat osa kokonaisuutta. Ovatko ne arkkitehtuuriltaan arvokkaita? Kierroksella kierrämme Merihaan paikoitushallit P1 ja P2 ja tarkastelemme niiden yhteyttä kannen yläpuoliseen arkkitehtuuriin ja kaupunkitilaan.
Lisäksi kysymys: Voiko paikoitushallissa tehdä jotain muuta kuin säilyttää autoja? Vuonna 2022 syyskuussa Merihaka paikoitushallissa järjestettiin Riisuttu runko -näyttely ja vähällä käytöllä ollut paikoitushalli P1 sai hetkellisesti uuden roolin näyttelytilana. Voiko 1970-luvun betonihalli olla muutakin kuin alunperin on ajateltu? Merihaan ympäristö on myllerryksessä ja siksi nämä kysymykset ovat nyt erityisen ajankohtaisia.
Riisuttu runko-projektin tekijät on Kuunteluharjoituksia -työryhmä Kaisa Karvinen ja Karita Rytivaara
Kuvat 1-6: Karita Rytivaara