Puistokatu 4 – Tieteen ja toivon talo

Puistokatu 4, 00140

Tervetuloa ihailemaan vuosisatojen kerrostumia Helsingin Kaivopuistossa sijaitsevaan Puistokatu 4:ään, Tieteen ja toivon taloon!

Ensimmäinen versio Puistokatu 4:stä valmistui jo 1870-luvun lopulla, kun insinööri ja kartanpiirtäjä Carl Henrik Nummelin rakennutti talon itselleen. Rakennus tuhoutui kokonaan tulipalossa 1886 ja nykymuotoinen huvila nousi paikalle 1890-luvun alussa. Uudet asukkaat olivat aikansa tunnetuin suomalaisnäyttelijätär Ida Aalberg ja tämän varatuomaripuoliso Lauri Kivekäs.

Muutaman vuosikymmenen yksityisasuttamisen jälkeen huvila muutettiin kouluksi vuonna 1916. Ensin talossa toimi yksityinen Svenska Samskolan (1916–1951) ja sitten Ranskalainen kansakoulu ja lastentarha (1947–1956). Vuonna 1959 Suomen Arkkitehtuurimuseon säätiö vuokrasi Puistokatu 4:n kaupungilta ja seuraavat vuosikymmenet taloa käytettiin sen näyttely- ja toimistotilana. 2000-luvulle tultaessa Puistokatu 4 alkoi kärsiä muun muassa kosteusvaurioista ja lahoavista rakenteista, ja Arkkitehtuurimuseon säätiö joutui muuttamaan pois.

Huvila seisoi autioituneena vuosikausia, kunnes Tiina ja Antti Herlinin säätiö osti sen kaupungilta tammikuussa 2020. Syksyllä 2020 talossa alkoivat SARC-arkkitehtitoimiston suunnittelemat kunnostustyöt, jotka saatiin päätökseen kesällä 2022. Nyt Puistokatu 4 on valjastettu työ- ja kohtaamispaikaksi ekologisesti kestävän tulevaisuuden parissa työskenteleville tutkijoille, toimijoille ja säätiöille. Lisäksi talossa järjestetään kaikille avoimia tapahtumia, ja sen ensimmäisessä kerroksessa palvelee suosittu kortteliravintola Elm.

Kuvat: Joel Haapamäki