Ruoholahden yhteissuoja – Viinatunneli

Itämerenkatu 21, 00180 HELSINKI

Viinatunneli kuljetti viinat Alkon tehtaalta tunnelin yläpuolella olevaan keskusvarastoon. Tunneli on rakennettu 1978 ja oli iso hanke sen ajan Helsingissä. Huhun mukaan rakennuskuoppaan olisi mahtunut 3 eduskuntataloa. Tunneli on 600m pitkä ja se sijaitsee 25 metriä meren pinnan alla. Rakennusvaiheessa työmiehillä oli tapana ottaa tunnelissa aamuisin pyöräkisat.

Viinatunneli oli täysin automatisoitu. Pimeässä luolastossa viinat kulkivat 8 lavan ryhmissä ratoja pitkin hisseille ja nostettiin ylös varastoon. Varastoon mahtui 80 miljoonaa pulloa.Tunnelissa oli myös väestönsuoja tehtaan työntekijöille. Vanhaan väestönsuojaan oli varattu mm. sängyt ruokaa kuukausiksi ja osa väestönsuojasta oli myös osa Helsingin maanalaista johtokeskusta.

Tunnelin rakennustöihin liittyi draamaakin – kaivuutyö oli annettu veljekset Hallenbergille, jotka olivat saaneet tunnelin luohittua lähes loppuun saakka, kun tunnelin patomuuri yllättäen murtui ja tunneli täyttyi vedellä. Hallenbergin veljesten kaivuutoiminnalle se merkitsi loppua ja konkurssia.

Tunnelin käyttö päättyi 1993 kun tuotanto siirtyi pois Salmisaaresta. Sen jälkeen tunneli on toiminut väestönsuojana.