Leiviskä: Runopuisto As Oy

Juha Leiviskä

Vallilantie 12 D, 00550

Kun Vallilan kirjasto ja päiväkoti ’Runo’ valmistuivat vuonna 1991, jäi suunniteltu kokonaisuus keskeneräiseksi. Korttelin pohjoissivulla oli säilynyt kaksi alkuperäistä 1910-luvun puista asuintaloa, joiden kunnostaminen kuului ohjelmaan. Niiden säilyminen olisi ollut erittäin tärkeää, koska alkuperäistä miljöötä on tässä osassa Vallilaa säilynyt vain muutaman katkelma.

Puusta rakennetut kirjasto ja päiväkoti tukeutuvat ratkaisuissaan ja mittakaavaltaan vanhaan rakennuskantaan, näin ne pyrkivät vahvistamaan sen osuutta kokokaismiljöössä ja varmistamaan sen säilymisen. Kunnostustyöhön ryhtymistä kuitenkin lykättiin ja vanhat rakennukset mätänivät.

Paikalle suunniteltu uusi rivitalo pyrkii alkuperäisen miljöön intensiivisiin tilaratkaisuihin ja tunnelmaan.

Rypistetyt julkisivut avaavat jokaiseen asuntoon näkymät neljään ilmansuuntaan, kaksikerroksesten asuntojen tilat virtaavat toisiinsa olohuoneen korkean osan välityksellä. Olohuoneen ja sen yläpuolella parvella olevan makuuhuone (t.kirjasto-) tilan suhde eteläpuolen pihaan, puihin, iltapäiväaurinkoon sekä viereisen kirjaston takaseinään on urbaani ja intiimi. Sisätilat jatkuvat pihalle parvekkeiden ja terassien välityksellä.

Kierros on osa Open House Helsingin ja Archinfon vuosittain valitsemaa teema-arkkitehti sarjaa. Tänä vuonna teema-arkkitehti on Juha Leiviskä.

Juha Ilmari Leiviskä (17. maaliskuuta 1936 Helsinki) on suomalainen arkkitehti, muotoilija ja akateemikko. Häntä pidetään Suomen nykyarkkitehdeista kansainvälisesti tunnetuimpana.

Katso video Juha Leiviskästä ja hänen tuotannostaan tästä