Tikkurilan kirkko ja asuinkortteli

Anssi Lassila, pääsuunnittelija; Iida Hedberg, projektiarkkitehti / kirkko; Tuuli Tuohikumpu, projektiarkkitehti / asuinkortteli

Asematie 12 A, 01300 Vantaa

Tervetuloa tutustumaan Tikkurilan kirkkoon ja asuinkortteliin! Tilaisuuden alussa arkkitehdit avaavat lyhyesti suunnittelun prosessia ja ratkaisun taustoja. Samalla kuullaan myös käyttäjien kokemuksia. Alustuksen jälkeen jakaudutaan pieniin ryhmiin ja päästään kiertämään rakennusta arkkitehtien johdolla.

Tikkurilan kirkko ja asuinkortteli on valittu vuoden 2022 eurooppalaisen nykyarkkitehtuuri arvostetun Mies van der Rohe -palkinnon ehdolle nimettyjen kohteiden joukosta 40 parhaan listalle.

Tikkurilan kirkko ja sen yhteyteen Vehkapolun varteen sijoittuva asuinkortteli muodostavat yhdessä monipuolisen kokonaisuuden, joka on suunniteltu palvelemaan alueen asukkaiden tarpeita monin tavoin. Monivärisellä tiilellä verhoiltu rakennus asettuu vuoropuheluun ympäröivän kaupunkitilan kanssa ja luo voimakkaalla hahmollaan identiteettiä ja tunnistettavuutta alueelle. Samalla se on helposti lähestyttävä eikä sisään menemiselle muodostu kynnystä. Kirkon kolminaisuuteen viittaava muoto juontuu rakennustilasta, mutta se voidaan nähdä myös symbolisena. Vastapäätä kaupungintaloa se ottaa roolinsa kirkkona keskellä kylää, osana yhteisöä, mutta rohkeasti omansa laisena. Kirkko tarjoaa puitteet monenlaiselle toiminnalle. Kirkkosali on rakennuksen sydän. Se on voimakas valolla ja materiaalilla toimiva tila, joka mukautuu joustavasti moneen käyttöön. Salin lisäksi rakennuksesta löytyvät kahvila, Pienten paikka perheille, ryhmätiloja, kokous- ja työtiloja, aula sekä sisäpihan kirkkotarha. Asuinkorttelissa on 162 opiskelija-asuntoa ja 61 vuokra-asuntoa sekä monipuolisesti tiloja asukkaiden yhteiskäyttöön.

Tikkurilan kirkon ja siihen liittyvän asuinkorttelin on suunnitellut arkkitehtitoimisto OOPEAA Office for Peripheral Architecture. Pääsuunnittelijana ja vastaavana arkkitehtinä on toiminut Anssi Lassila, kirkon projektiarkkitehtinä Iida Hedberg ja asuinkorttelin projektiarkkitehtinä Tuuli Tuohikumpu. Tammikuussa 2021 käyttöön vihitty kirkko on Tikkurilan seurakunnan ja Vanda svenska församlingin kotikirkko, minkä lisäksi siellä toimivat myös Vantaan seurakuntien hallinto ja yhteinen seurakuntatyö. Opiskelija-asunnot ovat HOAS:n ja vuokra-asunnot Vantaan seurakuntien.