Kalasatamanpuisto

Maisema-arkkitehtitoimisto Maanlumo Oy

Parrulaituri 1, 00540 Helsinki

2,5 hehtaarin Kalasatamanpuisto on osa Kalasataman yhteisten periaatteiden mukaan suunniteltujen ulkotilojen sarjaa. Yhdessä Englantilaisaukion ja puistokansi ”Brygan” kanssa sen päätemana on heijastaa Kalasataman menneisyyttä saaristona ja teollisena satamaympäristönä sekä luoda maisema-arkkitehtuurin ja taiteen keinoin koko Kalasataman kaupunginosalle tunnistettava identiteetti.

Paikalla aikoinaan aaltoilleen meren liike toteutuu puistotilan suurissa linjoissa ja maastonmuotoilussa. Kalasatamanpuisto avautuu ympäröivien saarimaisten rakennusmassojen välistä kiilamaisesti kohti Helsingin kaupungin maamerkkejä. Hienoja näkymiä pääsee ihastelemaan puiston pohjoisosaan sijoitetulta puiselta näköalatasanteelta. Kasvillisuudeksi puistoon on valittu merelliseen teemaan sopivia merenrannan ja saariston lajeja. Havu- ja lehtipensailla, perenna- ja heinäkasvillisuudella on korostettu maastokumpujen aaltoilevia muotoja. Puiston laidalla on pääosin nurmipintainen ja pohjoisosasta kivetty hulevesipainanne, joka palvelee myös Leonkadun tulvareittinä.

Puiston pääreittiä jaksottavat teräsrakenteiset valaisinportaalit, jotka johdattavat kulkijan Verkkosaaresta meren äärelle. Kalasatamanpuiston infrarakenteiden ja asfalttimaalausten keltainen tehosteväri viittaa vanhojen satamarakenteiden huomioväriin.

Puiston keskivaiheilla oleva jäädytettävä pelikenttä palvelee myös viereisen Kalasataman peruskoulun välituntipihana. Koululta on yhteys puistoon puistosuunnittelun yhteydessä suunnitellun Arielinkadun shared space -vyöhykkeen ansiosta.

Puiston eteläpäädyssä on tapahtuma-aukio, jonka Confalt-pinta on saanut inspiraationsa kelluvista jäälautoista. Aukiolla on säilytetty sataman teräsristikkomasto sekä vanha meressä sijainnut tihtaali, johon laivat kiinnittyivät. Tapahtuma-aukion vieressä on innovatiivinen leikkipaikka hiekkaleikki-, kiipeily- ja keinualueineen sekä kuntoilu ja grillauspaikat.